ana_sayfa
FAALİYETLER
Yazılı Soru Önergeleri
Genel Kurul Soruları
Kanun Teklifleri
Sözlü Soru Önergeleri
Makalelerim
Genel Kurul Konuşmaları
Yazılı S.Ö.(Cevaplanan)
Meclis Araştırma Önergeleri
Yazl S..(Cevaplanan) > Ders kitaplarının yeterliliğine ilişkin

Yazılı Soru Önergesinin Metni

25/09/2009

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Nimet ÇUBUKÇU tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını; Anayasa’nın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince saygılarımla talep ederim.

Yılmaz TANKUT
MHP Adana Milletvekili





Gerek tarafımıza gelen şikâyetler ve gerekse çevremizde devlet okullarında çocuğu olan öğrenci velileri ile yüz yüze görüşmelerimizde, ücretsiz dağıtılan ders kitaplarının yetersizliğinden bahsedilmektedir.

Gelişmiş ülkelerde ders kitaplarının, konusunda uzman ekipler tarafından kaleme alındığı bir gerçektir. Önemli olan bu ekibin oluşturulmasıdır. Bu ekip içerisinde, metin seçiminden tutun da, bu metinlerin uygun bir sıraya konulması ve anlama sorularının hazırlanmasına kadar, konusunda uzmanlaşmış çok sayıda eğitimcilerin bulunması gerekmekte ve bu ekipler Akademik eğitimcilerle de desteklenmektedir.

Özellikle ücretsiz dağıtılan tüm ders kitapları yeniliğe açık olmalı, değişime ve gelişmeye açık alternatiflere yer vermelidir. Ayrıca öğretmenlerin, öğrencilerinin daha iyi eğitim alması amacıyla ek kitap veya yardımcı kitap önermesi, bu satışlardan menfaat sağladıkları yönündeki geçmiş yıllarda dile getirilen görüşler de, tasvip edilecek bir düşünce tarzı değildir.

Yine geçtiğimiz dönemde yardımcı kitaplara karşı olan sayın Bakanın, TTNET tarafından Vitamin isimli yardımcı eğitim sistemini önermesi ise bizce büyük bir çelişki örneğidir. Yardımcı ders kitaplarının, ek bir maliyet olacağı ifade edilirken, TTNET Vitamin’in öğrenciler ve veliler için bedava olmadığının da unutulmaması gerekmektedir.

Bu bilgiler çerçevesinde;

1- Önergeye konu olan ve ücretsiz olarak verilen ders kitaplarının yetersiz olduğu konusundaki iddialar doğru mudur?

2- Özellikle kent merkezlerimizde bulunan okullardaki öğretmenler, altıncı sınıftan itibaren ücretsiz olarak dağıtılan ders kitaplarına ilaveten öğrencilere mutlaka yardımcı ders kitapları önermekte ve gizli olarak alınmasını sağlamaktadırlar. Bu durum dağıtılan ders kitaplarının yetersizliğinden mi, yoksa öğretmenlerin bilgisizliğinden mi kaynaklanmaktadır?

3- Bir taraftan Bakanlık kararıyla öğretmenlerden TTNET Vitamini tavsiye etmeleri istenirken, yardımcı ders kitapları ile TTNET Vitaminin arasında ne gibi farkların olduğunun belirtilmemesi bu konuda çelişki olduğunu ortaya koymamakta mıdır?

4- Ücretsiz dağıtılan ders kitapları kimler tarafından hazırlanmaktadır? Bu ekip içindeki kişilerin mesleki ve akademik yeterlilikleri nelerdir?

5- Bu ders kitaplarını kontrol eden birimlerde hangi niteliklere haiz insanlar çalışmaktadır? Bu kitaplar Akademik kurumlar tarafından kontrolden geçirilmekte midir?

6- Bu kitapların basımı, ücretsiz dağıtım yapıldığı yıldan itibaren hangi şirketler tarafından ve hangi fiyatlarla yapılmıştır?

,,